Kleine stapjes zijn de shit!
15 juni 2022 
2 min. leestijd

Kleine stapjes zijn de shit!

Door de waarde van kleine stapjes te zien, komen doelen en dromen binnen handbereik.

Je hebt vast wel eens van die sterkste man wedstrijden gezien waarbij een vrachtwagen uit stilstand een aantal meters vooruit getrokken moet worden. In het begin gaat dit heel langzaam met ministapjes, maar als de vrachtwagen eenmaal aan het rollen is gaat dit steeds makkelijker.

Heb je geen idee waar ik het over heb? Check dan even deze video:


Zou onze Kelvin hierboven met een enorme eerste stap proberen te beginnen, dan had hij de vrachtwagen nooit in beweging gekregen. Waarschijnlijk had hij dan gedacht: "Dit is onmogelijk, zo'n grote stap lukt gewoonweg niet!". En hij zou nog gelijk hebben ook.

Wat wij onze klanten altijd bij proberen te brengen is dat kleine stapjes juist de shit zijn! Kleine stapjes zorgen ervoor dat je in beweging komt, dat er iets gebeurt en dat je meteen succes ervaart. En dat laatste is misschien wel het belangrijkste. Een succeservaring geeft motivatie om nog een stapje te zetten. Is de eerste stap te groot, te overweldigend en te spannend, dan is er een dikke kans dat jij lekker op je plek blijft staan.

Misschien klaag jij wel eens over je baan en droom je ervan iets compleet anders te doen. Om dit te realiseren zul je een keer ontslag moeten nemen en aan iets anders beginnen. Maar morgen meteen ontslag nemen voelt waarschijnlijk als een miljoen bruggen te ver. Terwijl morgen eens naar andere vacatures/opleidingen kijken voor de meeste mensen binnen hun comfortzone ligt.

Nieuwe gewoontes aanleren

Hoe gelukkig en gezond jij door het leven gaat wordt voor een heel groot deel bepaald door de gewoontes die jij hebt. Dit komt omdat meer dan de helft van ons gedrag bestaat uit het uitvoeren van gewoontes. Over gewoontes hoef je niet na te denken en kosten weinig energie, daarom is het hebben van een goed stel gezonde gewoontes op het gebied van bijvoorbeeld voeding, mindset en sporten ook zo fijn. Je gaat gezond, fit en blij door het leven zonder dat het moeite kost.


Gezond, fit en blij door het leven gaan zonder dat het moeite kost! Het kan wanneer je jezelf een mooi pakket aan goede gewoontes aanleert.


Ook bij het aanleren van nieuwe gewoontes is het omarmen van kleine stapjes een vet goed idee. Een voorbeeld; jij sport nu 0x in de week, maar je wilt graag 4x in de week gaan sporten. Dit doel voelt nu misschien als het ongetraind beklimmen van de Mount Everest.  Hoe kan je dit kleiner en behapbaarder maken? Start bijvoorbeeld met 4x in de week 10 minuten. Heb je na 10 minuten nog zin, prima! Nu denk je misschien: 4 keer 10 minuten is easy peasy lemon squeezy, dat voelt niet eens als een opgave! En dat is precies de bedoeling. 4 keer 10 minuten sporten is nog altijd 40 minuten meer dan niet sporten. Na een week kan je de minuten met een klein stapje ophogen naar bijvoorbeeld 12 minuten. Na 2,5 maand sport je dan al 4 keer 30 minuten per week.

Wil je graag gezonder gaan eten, maar heb je geen idee waar te beginnen? Begin dan bijvoorbeeld de eerste 3 weken enkel door je ontbijt aan te pakken. De rest laat je hetzelfde. Wij hebben een handig smoothie e-book gemaakt met allerlei makkelijke smoothie recepten. Scheelt weer een hoop nadenken, waardoor de kans op succes groter wordt. Klik hier voor de het smoothieboek

Op welk gebied ga jij beginnen met kleine stapjes zetten?

Zijn er doelen die jij heel graag wilt behalen, maar waar je op dit moment niet echt dichterbij komt? Of zijn er gewoontes die je graag zou willen hebben, maar nog niet hebt. Bedenk dan eens hoe je kunt beginnen met een ministapje. Het maakt niet uit hoe klein dit stapje is, iedere stap is er een. Wil je bijvoorbeeld op wereldreis? Een ministap kan zijn om te checken welke backpack het beste is. Wil je vroeger opstaan? Zet de wekker morgen eens 5 minuten eerder.

Leer te houden van kleine stapjes, voor je het weet ben je in beweging en komen de rest van de stappen bijna vanzelf.Over de schrijver
Ik ben Nikki Bosch en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te leren hoe ze gezonder en gelukkiger door het leven kunnen gaan. Na jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, zorgde een tragische gebeurtenis ervoor dat ik mijn hele leven om heb gegooid. Ik realiseerde me wat mijn missie is en ben daar vol voor gaan leven <3
Reactie plaatsen