Een verzuurd lichaam is niet wat je wilt
14 juli 2022 
5 min. leestijd

Een verzuurd lichaam is niet wat je wilt

Een verzuurd lichaam is niet wat je wilt

Zoals je misschien wel weet werkt ons lichaam optimaal wanneer alles in balans is. Je hormonen, je gewicht, je neurotransmitters, je bloeddruk, je hartslag, je temperatuur en ga zo maar door. Je lichaam doet er alles aan om in “homeostase” te blijven, zoals dat met een mooi woord heet. Raakt je lichaamstemperatuur bijvoorbeeld te ver van de 37 graden af, dan gaat je lichaam meteen aan de slag om dit weer in evenwicht te brengen. En zo geldt dat voor allerlei waardes in ons lichaam.


Je lichaam functioneert het beste wanneer alles in balans is, inclusief je PH-waarde


Een andere belangrijke waarde die je lichaam graag in balans wil houden is je PH-waarde ofwel je zuurtegraad. Een verzuurd lichaam kan namelijk heel veel gezondheidsklachten opleveren. Nu denk je misschien: “Ahh gewoon geen citroenen of ander zuur spul eten, dan zit ik goed!” Echter heeft dat er niets mee te maken. In tegenstelling zelfs! Maar dat is voor later.


Citroen voeding ph-waarde


Wat merk je ervan?

Dat je PH-waarde schommelt is niet raar, dit gebeurt bij ons allemaal gedurende de dag. Alleen wanneer je langdurig een te lage (te zuur) PH-waarde hebt kan het zijn dat je bijvoorbeeld meer pijntjes ervaar en dat je last hebt van stramme spieren. Wanneer je echt jarenlang een te verzuurd lichaam hebt kan het zelfs lijden tot problemen met je nieren, reumatische aandoeningen, botontkalking, afbrokkelende nagels en haaruitval.

Een verzuurd lichaam heeft het moeilijk om afvalstoffen te verwijderen. Je darmen kunnen bijvoorbeeld ook niet optimaal werken in een te zure omgeving. Wanneer je darmen niet optimaal werken en dus voedingsstoffen niet optimaal opgenomen worden, kan je te maken krijgen met een heel scala aan symptomen en klachten.

Super belangrijk dus om het een en ander te weten over de zuur-base balans en wat je zelf zou kunnen doen om niet langdurige verzuurd te raken.

PH-waarde van je lichaam

Je lichaam heeft van nature een ph-waarde van 7,4 dit is niet te zuur en niet te basisch (de andere kant van het spectrum) voor je lichaam. Je kunt dit meten in je bloed en in je urine. Wanneer je benieuwd bent naar jouw PH-waarde kan je bij de drogist of apotheek teststrips kopen, waarmee je de PH-waarde van je urine kunt meten. Wanneer je over meerdere dagen op verschillende tijdstippen test krijg je het beste beeld van jouw gemiddelde PH-waarde, deze schommelt namelijk gedurende de dag.

Verzuring van je lichaam kan van binnenuit maar ook door externe factoren plaatsvinden. We gaan naar beide categoriën kijken.


De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45


Interne factoren

Dat je lichaam verzuurd van binnenuit is helemaal niet gek, zo is je lichaam zelfs gemaakt. Door te bewegen, te ademen en voedsel te verteren verzuurd je lichaam. Dit komt doordat er afvalstoffen vrijkomen. Je lichaam kan dit echter ook weer oplossen, door bijvoorbeeld sneller te gaan ademen. Je merkt dit wanneer je flink aan het sporten bent. Zodra je meer gaat verzuren ga je ook heftiger ademen. Je lichaam doet dit om CO2 kwijt te raken, om zo de verzuring tegen te gaan en de PH-waarde weer te laten stijgen.

Er zijn ook andere manieren waarop je lichaam er zelf voor zorgt dat je PH-waarde niet teveel afwijkt van de ideale waarde.

Je lichaam beschikt namelijk, wanneer het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, over een voorraadkast met prachtige mineralen die verzuring op kunnen heffen. De allerbelangrijkste daarvan is calcium. Andere mineralen met een niet-verzurende werking zijn kalium, magnesium en natrium.

Je kunt het waarschijnlijk zelf al invullen: het is dus belangrijk om voldoende mineralen via je voeding binnen te krijgen. Krijg je deze niet binnen via je voeding en ben je langdurig verzuurd (als in; jarenlang), dan gaat je lichaam uiteindelijk de benodigde mineralen uit pure nood uit je haren, botten en nagels halen. En dat willen we natuurlijk niet. Straks komen we nog terug op het stuk voeding.


Externe factoren

Onze moderne levensstijl biedt wellicht een hoop comfort en gemak, maar komt helaas ook met een enorme berg stress, verkeerde voeding en andere zaken die ervoor zorgen dat ons lichaam verzuurt. Stress consumeert bijvoorbeeld heel veel magnesium, waardoor de voorraadkast steeds leger kan raken wanneer je dit niet goed aanvult. Een lege voorraadkast is niet handig op het moment dat je lichaam juist die stoffen nodig heeft om weer in balans te raken.

Stress zorgt er bij steeds meer mensen voor dat ze niet goed ademen. Steeds meer mensen ademen daardoor te oppervlakkig (niet naar de buik), waardoor ze onbewust de hele dag hun lichaam meer verzuren dan nodig is. Is dit iets wat je herkent bij jezelf? Overweeg dan eens om extra aandacht aan je ademhaling te besteden door een workshop te bezoeken.

Medicijngebruik (ja ook paracetamolletjes) en alcoholgebruik, ook die, zorgen voor verzuring van je lichaam. Een andere hele grote -verzurende- factor, waar we zelf helaas niet 123 iets aan kunnen doen is milieuverontreining. De lucht die we inademen bijvoorbeeld kan ernstig inboeten aan kwaliteit door uitlaatgassen, uitstoot van varkensbedrijven, uitstoot van fabrieken, pesticiden en ga zo maar door. Je kunt die effecten wel het hoofd bieden door heel veel anti-oxidanten uit voeding binnen te krijgen. Bessen zitten hier vol mee, denk aan bramen, blauwe bessen, bosbessen, frambozen en goji bessen.


Gelukkig kan je met voeding veel zelf doen

Door de juiste producten te eten en de verzurende producten grotendeels te laten staan kan jij zelf een enorme invloed uitoefenen op je zuur-base balans. Welke voedingsmiddelen zijn nu verzurend:

 • Alle vleessoorten
 • Alle soorten gevogelte
 • Ei
 • Frisdranken
 • Fastfood
 • Kaas
 • Kwark
 • Cafeïne
 • Witte suiker
 • Sauzen
 • Koffie
 • Alcohol (wijn, bier, likeur, sterke drank)
 • Pinda’s
 • Brood en andere meel/tarweproducten


Er zijn hele uitgebreide lijsten te vinden op het internet, maar met bovenstaande heb je de grootste categorën wel te pakken.

Wat dan wel, denk je nu misschien. We kijken altijd liever naar de opties en de mogelijkheden dan naar de beperkingen. Het komt misschien als een verrassing maar citroenen, limoenen en grapefruit zorgen juist niet voor verzuring maar zijn basevormend (alkalisch). Dus gooi vooral eens een citroen door je smoothie.


Citroenen, limoenen en grapefruit smaken zuur maar zorgen juist niet voor verzuring. In tegenstelling zelfs, ze zijn basevormend!

Wat je zonder problemen kunt eten is fruit, groene groentes (broccoli, boerenkool, groene asperges, veldsla etc), kiemen. Deze voedingsmiddelen zitten ook nog eens propvol met mineralen, waarmee je kunt zorgen dat je een lekkere volle voorraadkast hebt. Zodat wanneer het nodig is je lichaam zonder problemen de benodigde mineralen kan pakken en kan zorgen dat jouw PH-waarde snel weer in balans is.

Je kunt heerlijke maaltijden maken die niet verzurend zijn zoals deze watermeloensalade

Recept voor vegan zomerse salade met watermeloen

Producten die basevormend zijn

 • Fruit
 • Gedroogd fruit (dadels, appel, pruimen, rozijnen, vijgen)
 • Groentes (van aardappel en bloemkool tot wortel en zeewier)
 • Avocado
 • Kruiden (basilicum, cayennepeper, citroengras, curcuma, gember, tijm etc.)
 • Kraanwater
 • Kruidenthee
 • Zaden (Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad etc.)
 • Onbewerkte granen: quinoa, boekweit

Nu gaat onze voorkeur om meerdere redenen uit naar zoveel mogelijk fruit aangevuld met bladgroente, kiemen, kruiden en zeewier. En zoals je ziet, zit je dan qua zuur-base balans ook meteen goed.


Balans

Als je de 80-20 regel aanhoudt, is er ook niets aan de hand. Want soms is de ene pizza, of dat wijntje op het terras ook gewoon heel erg lekker. En als je balans vindt in je voeding is het ook veel makkelijker vol te houden, wat op de lange termijn veel meer oplevert!Over de schrijver
Mijn naam is Linda Poulussen. Van oorsprong ben ik fiscaal jurist, maar een burn-out zorgde ervoor dat ik tot het besef kwam dat echte passie bij gezondheid en hormonen ligt. Het werd mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om zo gezond en gelukkig mogelijk door het leven te gaan. Op deze website deel ik mijn kennis, ervaringen en tips met jullie. Ik ben o.a. opgeleid tot hormoontrainer en orthomoleculair therapeut en altijd nieuwe kennis op aan het doen.
Reactie plaatsen