Vitamine D3, oftewel ZON in een potje! Neem jij het al?
20 oktober 2022 
2 min. leestijd

Vitamine D3, oftewel ZON in een potje! Neem jij het al?

Skip je winterdip!

Zodra de herfst zijn intrede maakt, verschijnt bij ons iedere ochtend de vitamine D3+K2 weer op de keukentafel. De dagen worden korter, het wordt kouder, de regen valt met bakken uit de hemel (al zijn de regenachtige dagen vooralsnog op één hand te tellen) en de ellenlange wintermaanden zijn in aantocht. Bomen verkleuren en laten hun bladeren los, zodat ze in het voorjaar weer volledig tot bloei kunnen komen. Wij zorgen ervoor dat we ons energieniveau behouden, een winterdipje tegengaan en zo continu in bloei blijven. En dat kan jij ook!

We krijgen allemaal wat minder zon op onze snoet en de kracht van de zon is UV 3 of lager. De zon is niet sterk genoeg meer voor onze huid om het zonlicht om te zetten in het prohormoon, beter bekend als vitamine D3 (1). Neemt niet weg dat ieder straaltje zon meepakken een dikke vette bonus is!

Vitamine D is belangrijk voor heel erg veel processen in je lijf. Denk hierbij aan je mood, je immuunsysteem, je spierkracht, insulinegevoeligheid, botgezondheid en uiteraard op je hele hormonale balans! Wij hebben hier thuis geen last van een winterdip, hebben een goede weerstand en minder last van een droge huid. Overigens halen wij onze vitamine D3 niet alleen uit een potje, ook gebruiken wij de UV-Par van Sunworld. #nospon, gewoon fan!

Naar schatting heeft ongeveer 50% van de wereldbevolkgin last van een vitamine D tekort (2), met alle gevolgen van dien. Laten we er dit najaar en winter voor gaan zorgen dat jij niet tot die groep behoort!

Kan ik vitamine D3 niet gewoon uit mijn voeding halen?

Helaas! Ik ben all for zo min mogelijk suppleren en zo veel mogelijk uit voeding halen maar in de realiteit haal je ongeveer 10% uit je voeding. De rest moet of uit een supplement komen of een UV Par zonnebank. Of wat extra reisjes iets verder naar het zuiden ;-)  Het beste advies is misschien wel om van september tot mei lekker naar een zonnig oord te gaan, zo ongeveer tussen 34 en 18 graden noorderbreedte (1), dan kan je het hele jaar door vitamine D via je huid aanmaken.

Suppleren kun je leren

R in de maand? Vitamine D suppleren. Easy as that! Ga je op zonvakantie, lekker je supplementen thuis laten. Je dosering mag je aanpassen op je huidtype. Witte huid heeft minder behoefte aan vitamine D dan een donkere huid. Ben je zwanger of boven de 50, dan kan het zijn dat jij ook een hogere vitamine D behoefte hebt (zie tabel 1 in 2) .

Voorkom winterdip vitamine D3

Denk jij nou bij jezelf, ik lach eigenlijk altijd wat minder in de winter? Ben je neerslachtig, heb je last van moodswings en wil je het liefst de hele dag weggekropen onder een dekentje op de bank hangen? Laat ook dan alsjeblieft je vitamine D status checken. In Europa wordt er een minimum vitamine D-waarde van 50 nmol/L en een streefwaarde van 75 nmol/L aangehouden (3). Het Nederlands Genootschap Huisartsen houdt een minimum waarde aan van 30 nmol/L voor personen onder de 70 jaar (4), dit ligt ver onder de waarde waar in Europa consensus over lijkt te zijn en is wat mij betreft te laag. Vooral gezien het gezondheidsbelang van vitamine D. Ik merk daarnaast ook dat ik me het fijnst voel wanneer de vitamine D aan de hoge kant is!

Nog 1 laatste gratis tip: gebruik een vitamine D3 met K2 en neem deze samen met magnesium in om de effectiviteit te versterken.


Bronnen:

1. Webb AR, Kline L, Holick MF. Influence of season and latitude on the cutaneous synthesis of vitamin D3: exposure to winter sunlight in Boston and Edmonton will not promote vitamin D3 synthesis in human skin. J Clin Endocrinol Metab. 1988 Aug;67(2):373-8. doi: 10.1210/jcem-67-2-373. PMID: 2839537.

2. Nair R, Maseeh A. Vitamin D: The "sunshine" vitamin. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr;3(2):118-26. doi: 10.4103/0976-500X.95506. PMID: 22629085; PMCID: PMC3356951.

3. Jos P.M. Wielders, Frits A.J. Muskiet, Albert van de Wiel Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1810

4. https://www.nhg.org/themas/publicaties/vitamine-d-deficientie-samenvatting

Over de schrijver
Mijn naam is Linda Poulussen. Van oorsprong ben ik fiscaal jurist, maar een burn-out zorgde ervoor dat ik tot het besef kwam dat echte passie bij gezondheid en hormonen ligt. Het werd mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om zo gezond en gelukkig mogelijk door het leven te gaan. Op deze website deel ik mijn kennis, ervaringen en tips met jullie. Ik ben o.a. opgeleid tot hormoontrainer en orthomoleculair therapeut en altijd nieuwe kennis op aan het doen.
Inge
Door

Inge

op 20 Oct 2022

Hey Linda, welke supplementen namen jullie ook alweer? Merk zonder teveel troep er bij in?

Linda Poulussen
Door

Linda Poulussen

op 21 Oct 2022

Vitakruid of Nutalis zijn prima merken!

Reactie plaatsen